Klassendag

Klassendag 2014, Gevangeniscomplex Noordsingel

Klassendag 2014, Gevangeniscomplex Noordsingel

Klassendag 2015, Zakkendragers bij het Zakkendragershuisje in Delfshaven

Klassendag 2015, Zakkendragers bij het Zakkendragershuisje in Delfshaven

Klassendag 
Elk tweede weekend van september vindt de Open Monumentendag plaats, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren openen. Op de vrijdag daarvoor, dit jaar op 9 september, is de Open Monumenten Klassendag, waarbij basisscholieren van groep 7/8 monumenten bezoeken.

Open Monumenten Klassendag
Na het geslaagde experiment van 2 jaar geleden om jongeren uit het Basisonderwijs bij het cultureel erfgoed van hun stad te betrekken, gaan we de Klassendag dit jaar opnieuw opschalen. Op vrijdag 9 september zullen de activiteiten van de Klassendag plaatsvinden. De organisatie is een samenwerking van OMD Rotterdam en het Rotterdamse onderwijs waarvan een aantal basisscholen meedoen.

Wat is de Open Monumenten Klassendag? 
Na een korte introductieles over monumenten bezoeken de leerlingen een monument in de omgeving van de school, zoals een molen, een fort of een kerk. In het monument krijgen zij een rondleiding en kunnen vaak ook zelf op onderzoek uitgaan. Na afloop volgt een creatieve verwerking in de klas. De Open Monumenten Klassendag neemt in totaal één dag in beslag.

Waarom meedoen? 
Ieder monument heeft een verhaal, vol markante personen en gebeurtenissen. Dit verhaal wordt tastbaar wanneer leerlingen zelf het monument bezoeken. Ze ervaren ter plekke de bijzondere sfeer en achtergrond van het monument. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de geschiedenis van de eigen omgeving en de betekenis van monumenten. De leerdoelen van de Open Monumenten Klassendag sluiten aan op kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie.

Open Monumenten Klassendag 2016
Studio de Bakkerij organiseert voor het derde jaar op rij de Klassendag. Dit jaar is de Maastunnel het monument waar wij leerlingen van diverse basisscholen uit Charlois meenemen in een theatrale beleving! Zowel fietsend als lopend komen zij acteurs tegen tijdens de rondleiding. Wie zijn die gekke bewakers Nel en Ria? En wat spoken die twee jongens daar onder de grond uit? Wat maakt de Maastunnel zo bijzonder?

Door middel van theater gaan de kinderen de Maastunnel in een ander perspectief zien. Hun eigen creativiteit wordt gestimuleerd en zij gaan met een spannend verhaal terug naar huis!